Luk kolonihaven ned for vinteren

Artikler om energi, bæredygtighed og byggeri

Luk kolonihaven ned for vinteren

Efteråret er over os, og og vinteren står for døren. Har du kolonihave eller sommerhus, er det tid at få lukket ned for det, inden frosten sætter ind. Læs med her, hvor vi ser på tre centrale elementer, det er værd at tænke på, når sommeren er slut og du flytter hjem i dit hus eller din lejlighed.

 

Lukker man ikke huset af, kan det blive en ubehagelig fornøjelse at komme tilbage til huset til foråret og i værste fald kan man risikere skader, det kan koste mange penge at udbedre.

 

Luk af for vandet

Noget af det vigtigste at gøre, inden man pakker sammen og drager hjem, er at få lukket for vandet. Gør man ikke det, og kommer der en periode med hård frost, kan man risikere at vandrørene fryser og sprænges, og det vil medføre en vandskade. Derfor skal der lukkes af i målerbrønden og alle rør og haner skal tømmes. Har du en vandvarmer, skal også den slukkes og tømmes helt. For at sikre sig, at der intet vand er i rør og armaturer, kan man blæse luft gennem rørene med en kompressor.

 

Sluk køleskabet og vask det af

Inden man låser døren for sidste gang, bør man også tømme køleskabet og slukke for det. Der er ingen grund til at bruge strøm og dermed penge på et køleskab, man ikke bruger, særligt i disse tider, hvor elpriserne er på himmelflugt. Vask det af og lad både køleskabs- og fryserdør stå åben, da skabet har godt af lidt luft og man desuden slipper for en ubehagelig lugt, når man åbner igen.

 

Tag dynen med hjem

I en kolonihave eller et sommerhus kan der blive ganske klamt og fugtigt om vinteren, og derfor kan det være værd at tage dyner, puder, tæpper og tøj med hjem for vinteren, hvor man kan opbevare det tørt og godt. Det kan naturligvis være en mulighed at lade det blive og blot hænge det ud i solen, når man igen har taget huset i brug, men for at være sikker på at undgå fugtskader kan man altså overveje at tage sagerne med hjem.

 

Netop fugt kan også påvirke selve huset, og derfor kan det anbefales at installere løsninger til opsugning af fugt. En effektiv, simpel og ikke mindst billig løsning her er at sætte plastikbøtter fra for eksempel kartoffelsalat frem med groft salt i. Salten vil suge fugten i rummene til sig, så den ikke i samme omfang sætter sig i bygningerne.